Home

Algemeen

Het Bestuursprogramma 2022-2026 is in voorgaande begrotingen uitgewerkt aan de hand van vijf urgente maatschappelijke opgaven (UMO's):
- Duurzaamheid;
- Wonen;
- Armoede en bestaanszekerheid;
- Zorg dichterbij en voorzieningen;
- Preventie en inclusie.
Een belangrijke leidraad voor de uitvoering van deze opgaven is participatie.

We zitten ongeveer halverwege deze bestuursperiode. De bovengenoemde opgaven blijven urgent. Daarom stellen we ook in deze kadernota voor om ook in de begroting 2025 en verder hiervoor de nodige prioriteit te behouden.

In het restant van deze bestuursperiode willen we met name aandacht besteden aan het realiseren van betaalbare woningen voor de verschillende doelgroepen als jongeren, ouderen en statushouders. Eveneens specifieke aandacht gaan we besteden aan het oppakken van inwonersparticipatie in brede zin, het organiseren van de warmte transitie in zes wijken binnen onze gemeente. We zetten breed in op gezondheid en welzijn in de gemeente. Dit doen we door invulling te geven aan het gezond en actief leven akkoord. Hierin zal ook het opgroeien in een kansrijke gemeente (ijslandsmodel) een plaats krijgen. Waar het gaat om armoede en bestaanszekerheid ontwikkelen we een breed netwerk met partners om te komen tot een passende aanpak  met oog voor de relatie tussen inkomen/vermogen, wonen en duurzaamheid. Tot slot gaan we verder met het realiseren en vernieuwen van onderwijshuisvesting binnen onze gemeente.

Dit gezegd hebbende blijven we ons realiseren dat nog steeds verschillende ontwikkelingen zichtbaar zijn die invloed kunnen uitoefenen op wat we in Borger-Odoorn doen en willen bereiken. Denk daarbij aan de vorming van een nieuw kabinet in Den Haag (met onduidelijkheid over nieuwe wet- en regelgeving en de financiën), de opvang- en vluchtelingencrisis en de gespannen arbeidsmarkt.

Ook zal de wens en noodzaak tot samenwerking (en de samenhang tussen verschillende samenwerkingsverbanden) mogelijk extra inspanningen vereisen.

Verwachtingen rapport Elke regio telt
De Raad voor leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) hebben vorig jaar het rapport "Elke regio telt" gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt dat de regionale verschillen in brede welvaart in Nederland groot zijn en ze nemen toe.

Uit bovenstaand figuur blijkt dat de brede welvaart in de gemeente Borger-Odoorn laag scoort. Uit het rapport blijkt verder dat in vijf regio's, o.a. de Veenkoloniën, de brede welvaart op belangrijke onderdelen sterk achterblijft ten opzichte van de rest van Nederland en dat het nationale overheidsbeleid daaraan heeft bijgedragen. Essentiële voorzieningen brokkelen gelijktijdig af: basisscholen gaan dicht, huisartspraktijken verdwijnen, winkels sluiten hun deuren, bushaltes worden opgeheven. Deze neerwaartse spiraal van verschraling heeft verstrekkende gevolgen voor het gemeenschapsleven. De leefbaarheid komt onder druk te staan en dit leidt tot achterstanden in de gezondheid en hoogte van inkomen.

In BOCE-verband en vanuit onze lobby binnen de P10 zetten we ons in om het nieuwe kabinet te bewegen om als Rijk en regio gezamenlijk langjarig te investeren in de brede welvaart in de regio Zuidoost-Drenthe. Een belangrijke onderlegger hiervoor vormt de Kansenagenda Zuidoost-Drenthe ‘Grenzeloos Groene Kansen’.

Deze pagina is gebouwd op 05/23/2024 07:26:24 met de export van 05/23/2024 07:22:03